>

collectief Walden

RADIX

Een zeer invasieve vensterexpositie


 

“Japanse duizendknoop rukt op, maar de overlast is nog beheersbaar.” “Strijd aangebonden tegen de verspreiding van de reuzenberenklauw.” “Door waterwaaier verdwijnen bijna alle inheemse ondergedoken waterplanten.”

Japanse duizendknoop, de Reuzenberenklauw en de Waterwaaier.  Alledrie invasieve exoten, zeer onwelkom, maar toch te vinden in de parken, tuinen en wateren door heel Nederland omdat ze bewust door toedoen van de mens hier zijn geïntroduceerd. Collectief Walden is gefascineerd door het fenomeen van invasieve exoten. Onze omgang hiermee is eigenlijk tekenend voor ons handelen als soort, de mens, op de planeet. Zolang soorten ons bekoren en niet schaden, mogen zij deel uitmaken van onze natuurlijke omgeving. Maar een soort die we eerst koesterden, kunnen we plotseling ontmaskeren als schadelijk: dan valt hij uit de gratie.

Daarom tot 14 februari te bekijken in de etalage van Cultureland en hierna op tournee door Nederland: RADIX, een ode aan de symptoombestrijding. Deze kunstinstallatie is volledig gewijd aan de Japanse Duizendknoop, de Reuzenberenklauw en de Waterwaaier. Zeer geschikt voor groenliefhebbers en -haters. Het is een levend, groeiend project waar verschillende kunstenaars aan zullen bijdragen komend jaar. RADIX is ontkiemd tijdens Eploded View van Zone2Source en wordt mede mogelijk gemaakt door Cultureland en het Cultuurmakersfonds.

podcast over wortelen en woekeren

collectief WALDEN